آنچه درباره آزمون GRE باید بدانیم

    تهیه و تنظیم

     فرید خوش لحن

    مدیریت آلفا مرکز تبریز

    کارشناس ارشد زبانهای خارجی

     آزمون  GRE  چیست؟

    هوشمندانه‌ترین راه برای ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی و مدارس کسب و کار.

    بدیهی است که این تعریف کلی بوده و اطلاعات چندانی در اختیار ما قرار نمی دهد و بهتر است با بیانی ساده تر آن را ارائه دهیم.

    GRE  مخفف Graduate Record Examinations است. در حقیقت این آزمون یک فیلتر ورود به مقاطع تحصیلات تکمیلی است و در بسیاری از دانشگاه ها به خصوص دانشگاه‌های آمریکا و کانادا، یکی از معیارهای اصلی سنجش و انتخاب دانشجوها همین آزمون GRE است. در واقع اکثر دانشگاه های کشورهای آمریکا و کانادا نمره این آزمون را به عنوان یکی از مدارک درخواست پذیرش در دوره های تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد، دکتری و پست داک) ملاک قرار می دهند.

    نکته قابل توجه اینکه افرادی که قصد ادامه تحصیل در رشته های حقوق و پزشکی را دارند، از گذراندن این آزمون معاف هستند و باید به ترتیب آزمون‌های LSAT و MCAT را بگذرانند. اما دانشجویان سایر رشته ها (بخصوص رشته‌های فنی و مهندسی) که قصد تحصیل در دانشگاه های آمریکای شمالی را دارند، ملزم هستند که نمره GRE خود را به دانشگاه مقصد ارائه دهند. مدارس و دپارتمان های کسب و کار نیز که در گذشته میل چندانی به پذیرش نتیجه  GRE   نداشتند، کاهش شدیدی داشته و در حال حاضر می توان بیان کرد که این دانشکده ها نیز ارائه مدرک GRE را معتبر و لازم تلقی می کنند.

     

    انواع آزمون       GRE

    آزمون جی آر ای به دو نوع متفاوت با نام‌های GRE General و GRE Subject برگزار می‌شود. این دو آزمون در نحوه برگزاری و محتوای مورد سنجش با یکدیگر متفاوت هستند که اکنون به مقایسه‌ی این تفاوت‌ها می‌پردازیم.

    آزمون جی آر ای جنرال (GRE General)

    این آزمون به دو شیوه کامپیوتری و کاغذی برگزار می‌گردد با توجه به اینکه در ایران عمدتا آزمون کامپیوتری مورد استفاده است بیشتر تمرکز ما هم بر روی همین آزمون خواهد بود.

    آزمون GRE کامپیوتری در سه بخش مختلف مهارت‌های شما را مورد ارزیابی قرار می‌دهد:

     

    بخش نگارش تحلیلی :

    در این بخش فرد شرکت‌کننده در آزمون لازمست ۲ سوال را در مدت زمان شصت دقیقه (یک ساعت) پاسخ دهد. این بخش در مجموع شامل شش نمره است که به‌صورت نیم نمره کم یا زیاد می‌شود.

     

    بخش لغت و درک مطلب :

    در این بخش از امتحان جی ار ای، شرکت‌کنندگان لازم است ۴۰سوال را که متشکل از دو مجموعه ۲۰ تایی است در مدت زمان سی دقیقه پاسخ دهند. شما می‌توانید بین ۱۳۰ تا ۱۷۰ نمره از این بخش کسب کنید که این نمرات به‌صورت یک نمره‌ای تغییر می‌کنند.

    استدلال ریاضی:

    در بخش استدلال ریاضی که شاید خاص‌ترین بخش از آزمون جی آر ای است، شرکت‌کنندگان لازمست چهل سوال متشکل از دو مجموعه‌ی ۲۰ سوالی را در مدت زمان ۷۰ دقیقه پاسخ دهند. نمره‌ی این بخش هم دقیقا مشابه بخش دانش لغت سنجیده می‌شود به نحوی که شما می‌توانید در این بخش هم بین ۱۳۰ تا ۱۷۰ نمره کسب نمایید و نمرات به‌صورت یک نمره‌ای تغییر خواهند کرد.

    در نظر داشته باشید با توجه به توضیحاتی که ارائه شد شما برای نگارش دو بخش رایتینگ خود یک ساعت زمان دارید و برای چهل سوال از بخش واژگان یک ساعت دیگر زمان خواهید داشت علاوه بر این شما می‌بایست در ۷۰ دقیقه‌ی باقی‌مانده از زمان‌تان به پاسخگوی ۴۰ سوال باشید.

    در نظر داشته باشید که شما در مجموع برای دو بخش واژگان و ریاضی نمره‌ی برابر با ۲۶۰ تا ۳۴۰ کسب خواهید کرد و عمدتا دانشگاه‌های معتبر دنیا برای پذیرش دانشجو برای این دو نمره حداقلی قائل شده‌اند که این نمره معادل ۳۰۰ تا ۳۱۰ نمره است.

     

    نحوه پخش سوالات در آزمون GRE

    شروع آزمون شما با بخش رایتینگ Writing خواهد بود. همانطور که در بالا گفته شد بعد از یک ساعت سوالات بخش‌های واژگان و بخش ریاضی آزمون برای شرکت‌کنندگان توزیع می‌گردد. اما به این نکته توجه داشته باشید که در برگزاری این دو بخش ترتیب ثابتی وجود ندارد، برای مثال ممکن است در بخش اول شما به سوالات ریاضی پاسخ دهید و سپس سوالات واژگان انگلیسی را داشته باشید و یا بالعکس.

    همچنین لازم به ذکر است در امتحان جی ار ای دو بخش بدون نمره هم برای شرکت‌کنندگان در نظر گرفته شده است که این بخش‌ها شامل بخش Unscored و بخش Research است.

    بخش Unscored شامل سوالاتی در حوزه‌ی واژگان و یا ریاضی است که در بین سوالات شما قرار دارد و شما از محل سوالات و نوع سوالات اطلاع نخواهید داشت، در این بخش مشاهده شده است که شرکت‌کنندگان با استفاده از حدسیات سعی در حذف برخی سوالات نموده‌اند، این کار به هیچ‌وجه پیشنهاد نمی‌شود و شرکت‌کننده نمی‌تواند با توجه به میزان سختی سوال بدون نمره بودن آن سوال را پیش‌بینی نماید.

     بخش Research یکی دیگر از بخش هایی‌ست که در این آزمون شامل امتیاز و نمره نمی‌شود، این بخش بر خلاف دیگر بخش‌ها بدون نمره محل مشخصی دارد و معمولا در انتهای امتحان برای شرکت‌کنندگان قرار داده می‌شود و به شرکت‌کنندگان اعلام می‌شود که این بخش شامل نمره نیست لازم به ذکر است در هر آزمون جی ار ای شرکت‌کنندگان تنها با یک بخش بدون نمره روبرو خواهد بود نه هردو بخش.

     

    بررسی دقیق‌تر بخش‌های امتحان GRE

        بخش رایتینگ تحلیلی GRE

    این بخش مهم از آزمون جی ار ای شامل دو قسمت اصلی‌ست که به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

        Issue writing

    در این بخش شرکت‌کننده می‌بایست به یک سوال پاسخ دهد و برای پاسخگویی به این سوال سی دقیقه زمان در نظر گرفته شده است. پاسخ این بخش بصورت تایپی وارد می‌شود و شما باید برای مدیریت زمان خود بر روی مهارت تایپ خود نیز کار کنید. از نظر محتوا، این بخش شباهت زیادی به بخش Task2 امتحان آیلتس دارد.

        Argument writing

    بخش دیگری که در قسمت نگارشی امتحان جی ار ای مورد بررسی قرار می‌گیرد بخش Argument است. این قسمت از رایتینگ از نظر محتوایی و نوع سوال کاملا با سوالات تافل و آیلتس متفاوت بوده و تمرین جداگانه‌ای برای کسب حداکثر نمره می‌طلبد.

    در این قسمت پاراگرافی از یک نویسنده به عنوان سوال به شما داده می‌شود که آن پاراگراف شامل تحلیل‌ها و شواهدی برای یک مبحث خاص است که منجر به یک نتیجه‌گیری شده است و شما می‌بایست از این استدلال‌ها و شواهدی که نویسنده استفاده کرده است منطقا ایراد گرفته و نظرات و مستدلات خود را در قالب یک متن ارائه دهید.

        بخش واژگان (Verbal)

    یکی دیگر از بخش‌های مهم و تاثیرگذار در آزمون بین المللی GRE بخش دایره لغات و واژگان است که در سال‌های اخیر با توجه به تغییر سیاست‌های برگزارکنندگان این آزمون، دستخوش تغییراتی شده است.

    این بخش که وابسته به دایره‌ی لغات شماست تا آگوست سال ۲۰۱۱ با تمرکزی محسوس بر روی دامنه‌ی لغات، شرکت‌کنندگان در آزمون را وادار به حفظ لغات، کلمات مترادف و متضاد می‌کرد اما از آن تاریخ به بعد این آزمون در سیاستی جدید به کار خود ادامه داد که در آن درک مطلب و مهارت خواندن متن از اهمیت بالاتری برخوردار است.

    این آزمون که در ابتدا به اسم Revised GRE شناخته می‌شد پس از منقضی شدن آخرین مدارک صادره GRE در تاریخ آگوست ۲۰۱۶ به اسم اصلی خود تغییر نام داد.

    در این قسمت شرکت‌کنندگان می‌بایست به سوالاتی در قالب جای خالی، سوالات مترادف و متضاد و سوالات مربوط به درک مطلب پاسخ دهند.

        بخش ریاضیات

    بخش ریاضی آزمون جی ار ای یکی از مهم‌ترین و موثرترین قسمت‌های این امتحان در مسیر کسب نمره‌ی مورد نظر شرکت‌کنندگان است.

    بر خلاف تصورات متقاضیان شرکت در این آزمون که این ذهنیت را دارند که این بخش شامل سوالات سطح بالای ریاضی است، سوالات این بخش از نظر سطح آموزشی با سوالات دوره‌ی دبیرستان و پیش دانشگاهی مدارس ایران برابری می‌کند. ولی نکته‌ای که این بخش را به یکی از بخش‌های پیچیده‌ی این آزمون بدل می‌کند نیاز به سرعت عمل و از آن مهم‌تر قدرت تحلیل این سوالات و پاسخ‌ها است.

     

    در این بخش شرکت‌کنندگان مجاز به استفاده از ماشین حساب هستند ولی کسب نمره‌ای که بتواند شما را در رسیدن به هدف‌تان کمک کند تنها نیازمند به دست آوردن پاسخ‌ها نیست و در بعضی از موارد شما می‌بایست پاسخی تحلیلی از آن سوال را ارائه دهید و پیشنهاد می‌شود برای رسیدن به نمره مورد نظر بیش از پیش بر روی مهارت‌های ریاضی و محاسباتی و همچنین سرعت عمل در پاسخگویی خود تمرکز نمایید.

     

    جی آر ای سابجکت (GRE subject)

    آزمون جی ار ای سابجکت آزمونی‌ست که میزان دانش زبانی شما را در مورد مفاهیم و موضوعات آکادمیک مورد سنجش قرار می‌دهد نمره‌ی این آزمون از ۲۰۰ تا ۹۹۰ بوده و در بازه‌های ۱۰ نمره‌ای تغییر می‌کند.

    یکی از تفاوت‌های عمده‌ی این آزمون با آزمون جنرال شیوه برگزاری این آزمون است: آزمون سابجکت فقط به‌صورت کاغذی برگزار می‌شود و به همین دلیل فقط در برخی از مراکز آزمون جی ار ای این آزمون قابلیت برگزاری دارد.

    چه رشته‌هایی شامل GRE Subject می‌شوند؟ همانطور که پیش‌تر اشاره شد این آزمون برای برخی از رشته‌های آکادمیک در نظر گرفته شده است که در ادامه با برخی از این رشته‌ها آشنا می‌شوید.

     

    زیست شناسی  ادبیات انگلیسی  ریاضیات  شیمی  روانشناسی  فیزیک

    قابل ذکر است که برخی رشته‌ها در سال ۲۰۱۶ به این آزمون اضافه شدند و بنا به دلایلی در حال حاضر شامل این آزمون نمی‌شوند. این رشته‌ها عبارت بوده اند از بیوشیمی، زیست شناسی سلولی و ملکولی.

     

    نحوه ی گزارش نمره آزمون جی آر ای سابجکت

    یکی از نکات مثبت و مزیت‌های آزمون جی آر ای برای متقاضیان این آزمون این است که شما می‌توانید بدون محدودیت در این آزمون شرکت کنید و با توجه به نمره‌ی مد نظر خود جهت گرفتن پذیرش در دانشگاه‌های بین المللی اقدام به ارسال نمره نمایید.

     برای آن دسته از کسانی که شرکت در آزمون GRE جهت کسب پذیرش در دانشگاه‌ها را در برنامه خود دارند دانستن این نکته بسیار حائز اهمیت است که شما پیش از شرکت در آزمون حق ارسال چهار نمره را به صورت رایگان خواهید داشت و برای هر ارسال دو حق انتخاب خواهید داشت که این انتخاب می‌تواند بین گزینه‌ی ارسال آخرین نمره و یا همه ی نمره‌ها متغیر باشد.

    اگر پس از شرکت در آزمون تصمیم به ارسال نمره‌ی خود داشته باشید می‌بایست هزینه‌ی ارسال را پرداخت نموده و از سه حق انتخاب برای هر ارسال بهره مند شوید که شامل ارسال آخرین نمره، ارسال همه نمرات و یا ارسال هر نمره‌ای که مورد نظرتان باشد است.

     

    مدرک و اعتبار امتحان جی آر ای

    موسسۀ ETS نمرات آزمون GRE را تا پنج سال معتبر می‌داند و آنها را بنا به درخواست برای دانشگاه‌ها ارسال می‌کند. البته دانشگاه‌ها در بسیاری از موارد، قوانین متفاوتی با ETS دارند و ممکن است مدرک را در بازۀ کمتر از ۵ سال معتبر بدانند.

    داشتن نمرۀ GRE برای گرفتن پذیرش در بسیاری از دانشگاه‌های ایالات متحده لازم است. برخلاف اکثر آزمون‌های استاندارد، ارزش و کاربرد نمره آزمون GRE در بین دانشگاه‌ها، رشته‌ها و حتی دوره‌های تحصیلی مختلف، تفاوت عمده دارد.

     

    به عنوان مثال، پذیرش در رشته‌های علوم مقدماتی بیشتر وابسته به نمرۀ بخش واژگان یا verbal است در حالی که در رشته‌های ریاضی و علوم بیشتر به بخش ریاضیات یا quantitative اهمیت داده‌ می‌شود.

     از آنجا که معیار نمره قابل قبول آزمون GRE بسته به شرایط تفاوت زیادی دارد، بهترین راه اطمینان خاطر از نمره مورد نیاز، ارسال ایمیل به شخص مسئول پذیرش در دورۀ مورد نظر و پرسش از وی است.

    موفق باشید آلفا